Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najporządniej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są często dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.
Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, by utworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a także inne towary, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie podkreśla technikę.
del papa Kraków
Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami popularnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.