Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie jedzenie
Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do tej potrawy. restauracja włoska Bianca w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film